Svensk-Etiopiska Föreningen

Swedish-Ethiopian Association

Svensk-Etiopiska föreningen är en opolitisk, religiöst obunden vänskapsförening som bildades i Stockholm 1952. De breda och djupa kontakterna mellan Sverige och Etiopien, som grundlades redan på 1950-talet, är basen och den gemensamma bakgrunden för föreningens medlemmar. Även etiopier bosatta i Sverige har tillfört föreningen ökad kunskap och förståelse för Etiopien, dess land och folk.

 

Föreningens symbol här bredvid som är ritad av Björn von Rosen återfanns plötsligt och oväntat vid bläddrande i en gammal tysk fototidskrift hemma hos Martin Hydén då vi arbetade med hemsidan.

Det var i Dr. Martin Riklis utgåva "Wie ich Abbesinien sah" ("Som jag såg Abessinien") som utgavs av förlaget August Scherl GmbH i Berlin år 1935 som vi hittade fotot på den ensamma akacian som växte strax utanför Harar.

Tidskriften har Martin Hydén fått efter sin morfar, Viking Tamm, som arbetade i Haile Selassies armé som militär rådgivare under åren 1934 till 1936 och även en tid i samma funktion efter det andra världskriget.

Björn von Rosen lär ha tillbringat en tid i trakterna kring Harar under 1946, vilket han skildrade i boken "Berget och solen". Det förefaller onekligen som om han under denna tid måste ha sett det fascinerande trädet som senare kommit att bli föreningens symbol.
Att det förflutet 10 år mellan fotot och Björns von Rosens besök kan förefalla märkligt, men akacior verkar ofta sluta växa sedan de nått en viss storlek så det är inte omöjligt. Kanske trädet var en känd utsiktsplats? Åtminstone verkar utsikten vara vidunderlig, såväl på fotot som på målningen

 

 

Nyheter om Etiopien

AllAfrica News: Ethiopia

12 augusti 2020

All Africa, All the Time. AllAfrica News: Ethiopia

Minnes & Högtidsgåvor

Stöd föreningens projekt #"Ett mål om dagen" med en minnes eller högtidsgåva.

Bilderna levereras på kraftigt papper i A4-format.
Klicka på bilden nedan för att se fler exempel eller göra en beställning

 

högtidsgåvaMHY Sida 1

Sök på sidan

Vi finns på Facebook!