Svensk-Etiopiska Föreningen

Swedish-Ethiopian Association

Svensk-Etiopiska föreningen är en opolitisk, religiöst obunden vänskapsförening som bildades i Stockholm 1952. De breda och djupa kontakterna mellan Sverige och Etiopien, som grundlades redan på 1950-talet, är basen och den gemensamma bakgrunden för föreningens medlemmar. Även etiopier bosatta i Sverige har tillfört föreningen ökad kunskap och förståelse för Etiopien, dess land och folk.

"Med stor tacksamhet har Aira Sjukhus mottagit årets bidrag från Svensk Etiopisk Föreningen på 25 000 kronor till fattigfonden.


Inflationen är hög i Etiopien och många har svårt att klara det dagliga livet. Även sjukhuset har tvingats att höja patient avgifterna och även om vi försöker hålla dem så låga som möjligt finns det alltid patienter som inte kan betala för den sjukvård de behöver. Därför är vi oerhörd tacksamma för bidraget till fattigfonden som kan täcka sjukvårdskostnaderna för de allra fattigaste.

 

När Ayana föddes med en vanprydande läpp-gomspalt övergav hans fader familjen. Kort efter lämnade även hans mamma honom och han växte upp hos sina morföräldrar. Han blev mobbad och trakasserat av barn och grannar. Morföräldrarna försökta skydda honom på alla sätt och han fick aldrig börja skolan. De hade aldrig råd att söka sjukvård och först när de fick höra att operationen var gratis på Aira Sjukhus tog de honom hit för behandling.
När han 11 år gammal kom till Aira Sjukhus för operation var han väldigt rädd och skygg, försökte hela tiden gömma sitt ansikte. Nu efter operationen har han blivit en stilig och glad ung man med gott självförtroende, och han har äntligen fått börja skolan som han längtat så länga efter.

Ayana 2 Brev

Översättning av Ayanas brev: ”Förut kunde jag inte gå i kyrkan eller skolan och kunde inte vara med andra barn. Nu kan jag gå i skolan och kyrkan och gå till marknaden. Det är jag mycket lycklig för!" Hans breda och lyckliga leende vittnar om hans glädja.

 

Även 12 åriga Mitike har fått ett nytt liv efter operation av sin läpp-gomspalt. Hon hade också utsatts för trakasserier och mobbning och var väldigt blyg, rädd och tillbakadragen. Hon hade heller inte fått börja skolan på grund av sin läppspalt (bild ”Mitike 1”)
Redan 3 månader efter operation har hon förvandlats till en tjusig charmerande tonårstjej. (bild Mitike 2”)Hon har precis börjat första klass, men eftersom hon är en klipsk tjej hinner hon helt säkert snabbt ifatt.

Mitike 1 Mitike 2Elefantiasis är en mycket vanlig åkomma i Etiopien, men syns inte så ofta eftersom folk som drabbats brukar gömma sig då det anses vara en ”oren” sjukdom. Bara tiggarna på gatorna i Addis Abeba visar fram sina vanställda fötter. Sjukdomen orsakas av mineraler i den röda jorden som tränger genom huden och blockerar lymfkärlen på de som går barfota. Om folk bara hade råd att köpa skor skulle ingen behöva lida av detta.
Denna unga man kom till sjukhuset och bad om att få amputera benet. Han kunde inte leva ett normalt liv och inte jobba och försörja en familj. För varje steg han tog fick han dras med en extra tyngd på 10-15 kilo. Lyckligtvis kunde vi rädda benet och han var ytterst tacksam när han gick hem på sina två ben.

Elefantiasis 2 Elefantiasis 4I Etiopien anses det fortfarande att vara en stor skam för en ogift kvinna att bli gravid – som hemma i Sverige för 50-100 år sedan. En del unga ogifta flickor väljer därför att föda i lönndom och lämna barnet i skogen.
Denna lilla nyfödda pojke hittades i skogen och blev bragt till sjukhuset. Samtidig fanns det ett ungt par som för andra gången fick ett dödfött barn. Mannen såg barnet, tog det och gav till sin hustru. ”Det är Guds gåva” sade de lyckligt och tog med sig barnet hem som deras eget."

Baby 1 Baby 6

Med de bästa hälsningar

Sennait & Erik Erichsen
Sjuksköterska & Läkare 
Aira Sjukhus       
Etiopien

 

Vi finns på Facebook!

Sök på sidan

Kommande möten

Styrelsemöten hålls 19/1, 16/2 och 16/3 2023

Årsmötet äger rum 22 april 2023 kl 13.00 på Ethiostar

Nyheter om Etiopien

AllAfrica News: Ethiopia

All Africa, All the Time. AllAfrica News: Ethiopia

Minnes & Högtidsgåvor

Stöd föreningens projekt #"Ett mål om dagen" med en minnes eller högtidsgåva.

Bilderna levereras på kraftigt papper i A4-format.
Klicka på bilden nedan för att se fler exempel eller göra en beställning

 

högtidsgåvaMHY Sida 1

Svensk-Etiopiska Föreningen

                    Styrelse
Ordförande:         Biniyam Wondimu

Vice ordf.               Håkan Pohlstrand
Sekreterare:         Michael Ståhl
Kassör:                   Per Wallgren
Medlemssekr:      Örjan Åkerrén
Ledamöter:           Wessen Beshah
                                   Sven Britton
                                   Jan Olof Gustavi
                                   Ingegerd Nylander
                                   Sonja Pohlstrand
                                   
Webb/Facebook: Martin Hydén

Org.nr:                     802004-5657

Kontakt e-post:     
kontakt@svensk-etiopiska.se 
eller via kontaktformulär

Betala med Swish

   Medlemsavgift 2023

medl2023

  Bidrag till måltidsprojektet 

QR maltid 2023

      Mer om Swishbetalning